Дакел

Дакел

Външен вид на Дакел

Космена покривка

Според космената си покривка дакелите биват класифицирани в три подвида:

 • Външен вид на ДакелаЦвят на дакелаЧерен дакелОкраски при дакелаПетнист дакелкъсокосмести - характеризират се с къса и гладка космена покривка, която покрива равномерно тялото им
 • дългокосмести - имат дълга, копринена козина и малки космени "фитилчета" на крайниците и ушите. Козината по долната част на опашката е най - дълга и наподобява формата на знаме
 • твърдокосмести (с остра козина) - козината е с твърд и гъст косъм

Окраска

Дакелите се срещат в голямо разнообразие от цветове в зависимост от вида си:

Стандартен дакел

 • Едноцветни
  • червеникав: от светло ягодово до тъмно кестеняво. Най - предпочитан!
  • жълто-червен
  • жълт
 • Двуцветни
  • черен
  • кафяв

Допускат се рижави или жълти петна над очите, страничната част на муцуната, по гушата, от вътрешната страна на ушите, по гърдите, от вътрешната страна на крайниците, около ануса, долната част на опашката.

 • Тигрови (Арлекин)- основният цвят трябва да бъде тъмен:
  • черен
  • червен 
  • сив

Най - предпочитани са светлите неправилни петна, с не много голяма форма.

Малък и Заешки дакел

Окраската на космената покривка е идентична с тази при Стандартният дакел.

Очи и Нос

Светлите дакели имат зелени, светло кафяви или кехлибарени очи. Стандартите на развъдниците показват, че колкото по - тъмни са очите на дакелите, толкова по - ценени са те.

Дакелите могат да имат и очи с различни цветове. Това обаче се среща само при пъстрите дакели. Срещат се дакели и със сини или кафяви очи. Пъстроцветните очи също се срещат.

Носната гъба е с тъмен цвят, който варира в зависимост от типа окраска.

прегледи 4411

Препоръчани продукти

Коментари за Външен вид на Дакел

 1. 4.

  Имам си го-абсолютен инат и командир,но го обожавам! Не мога да си представя един ден да го няма.

 2. 5.

  Имам дакелче на 2.5 месеца и тази сутрин беше в кухнята и започна да квичи.Държеше си крачето вдигнато като схванато беше.Оправи се за 1 минута но много ме притесни.

 3. 6.

  До 5. INA - вероятно се е дупнало или ударило някъде. Но при положение, че бързо е възстановило предишното си състояние няма основание за притеснение. Занапред внимавайте с по-високите мебели у дома, тъй като дакелите са късокрака порода кучета и травмите вследствие на падане от мебел не са рядкост при тях.

 4. 7.

  Имаме вече трета дакелка-невероятни са,втората спаси дъщеря ми от задавяне поне 20 пъти,гази последната е невероятна скица и инатка,но толкова я обичаме,че не си представяме и ден без нея,а е точно такова диване като в описанието-лае съседи,гони котки,скача и хапе питбули,не слуша никой освен мен навън,а вкъщи пред перспективата да получи лакомство като наградка за послушание е най-добрата.Трябва някой да я гушка докато не и писне и не се отиде на любимото място,което сама си избра и "обзаведе"с един мой суичър по неино усмотрение-просто един ден го заварих там и тя омотана в него.....и така изненади всеки ден

 5. 8.

  Моята мила дакелка почина днес, на близо 17 години. Вайси беше най-чаровното куче, със собствено мнение по много въпроси и тъй като не успяхме да я дресираме тя дресира нас. Загубихме член на семейството и болката е ужасна, но не заменям годините прекарани заедно за нищо на света. Много са умни, много са и инатливи, но това, че проявяват характер е толкова хубаво... Почивай в мир мило кученце...

 6. 9.

  споделете за нокти кога трябва да бъдат рязани и колко често

 7. 10.

  До 9. - ноктите при всяко куче растат с различно темпо, но е препоръчително поне на 2 месеца да бъдат подрязвани, за предпочитане от ветеринар.

 8. 11.

  Може и да не се режат, защото отдолу възглавничките на лапичките стават твърди! Ноктичките сами се пилят докато кученцето върви по асфалта! :)

 9. 12.

  До 8.ДБ - много Съжалявам за загубата Ви! Не мога да си представя този период! Сигурно е много трудно! :( Нека почива в мир!

 10. 13.

  Моят дакел изпълня всичко което му кажа и винаги е готов за нови приятели кучета и деца

 11. 14.

  Много игриви кипящи от енергия кучета!

 12. 15.

  Имам си два- баба и внук! Бебето е с майка дакел и баща корги.Голям кеф и смях пада!!

 13. 16.

  Голям човек е дакелът!

 14. 17.

  Нашият дакел не спира да лае. Остане ли сам лае през цялото време. Дълги разходки, играчки, вода, но остане ли сам...Не знаем вече какво да правим.

 15. 18.

  До 17. - вероятно е прекарвал доста врее с Вас и е свикнал в компанията Ви. Може би му е обръщано малко повече внимание от необходимото, в което няма нищо лошо разбира се, но така обикновено се стига и до тези неприятни ситуации, когато останат сами. Това, което бихме посъветвали е да го оставяте само в една стая, когато излизате. И най-важното - не се връщайте малко след като сте го оставили и чуете, че лае. В опит да го успокоите и тогава да направите повторен опит да излезете ще стане по-зле.

 16. 19.

  Ходих на гости при моя приятелка,която има 4 дакела .При влизането в дома две от тях се втурват към мен и започват да ми ближат краката с часове.От стъпалата до колената.Какво означава това.Имам болки в краката.Дали е ,че усещат това?

 17. 20.

  До 19. - напълно възможно е! :)

 18. 21.

  Аз също имам малко дакелче на 2м и е голяма скица всеки ден изненада всички в къщи го обожаваме но е голям инат става ли въпрос за тоалетни навици гледа ни в очите и ни показва кой е шефа моля някой да даде съвет

 19. 22.

  Нашето мило същество загина нелепо на Цветница.Беше много мила,обичаше ни много и ние нея.Беше на 10 години.Много ни е тежко.Много липсва на всички

 20. 23.

  След баба Шер на 14 год, която вече е в небесните ловни полета си имам Ика на 36 дни! Любов с любов се лекува!

Подобни статии

Тибетски мастиф

Тибетски мастиф

Тибетският мастиф е една от най - древните породи домашни кучета. Произхода му е от региона на Центр...

Хофаварт

Хофаварт

Синоними: Hovawart - Ховаварт   ПроизходГерманияFCI номер на стандарта№ 190Класификация п...

Апенцелер

Апенцелер

Синоними: Appenzeller Sennenhund Appenzell Mountain Dog Bouvier d'Appenzell   ПроизходШве...