Гупи

Гупи

Лат.: Poecilia reticulata

  • Царство: Animalia (Животни)
  • Тип: Chordata (Хордови)
  • Клас: Actinopterygii (Лъчеперки)
  • Разред: Cyprinodontiformes (Шаранозъби)
  • Семейство: Poeciliidae (Живородни шаранозъби)
  • Род: Poecilia (Пецилии)

Известни са още като "пауново око" и са едни от най - желаните рибки за отглеждане у дома. Смята се, че гупи могат да се видят навсякъде, с изключение на Антарктика.

Мъжкият достига до 2.5 см, има тънко тяло и голяма опашна перка. Отстрани но тялото има петна в цветовете на дъгата, оттук и наименованието - "пауново око".

Женската е почти два пъти по - голяма и коремът й е силно закръглен. Гупите се гледат много лесно. Хранят се както с жива, така и със суха храна. Лесно се размножават, защото приблизително на 4 седмици се появяват от 30 до 80 малки рибки.

Раждаща гупа ...

Женските гупи изяждат потомството си и затова след като родят трябва веднага да се пренесат в друг аквариум. Това бързо размножаване на вида е природно обосновано.

Естествените условия, при които живеят гупите, не дават гаранция, че всички екземпляри ще оживеят. Застрашени са от пресъхване на водата и от наводнения. Освен това женските изяждат току-що роденото потомство.

Някои от малките рибки, разбира се, оживяват, особено когато дъното е гъсто обрасло. Затова не трябва много да се тревожим, ако малките рибки бъдат изядени. Природата сама регулира тези явления и само при условия, максимално близки до естествените, може да се наблюдава нормалният живот на гупите.

Специално внимание заслужава поведението на рибите в размножителния период. Тогава те са в непрекъснато движение. След женската плуват няколко мъжки, които неуморно се стремят да спечелят вниманието й.

По - продължителното наблюдение през този период позволява да се забележат цели цикли от различни форми на целенасочено поведение.

За гупите е най - подходяща вода с температура 20 - 25°С, въпреки че понасят и по - ниска температура, около 16°С. Те живеят средно 2 - 3 години.

3.5, 4 гласа
прегледи 15378

Препоръчани продукти

Коментари за Гупи

  1. 1.

    Ста ли за скара батко чи нема сомве нема разбръ ли ма

Подобни статии

Светулка

Светулка

Всеки един от нас, съзнателно или не, е виждал тези малки и необикновени същества - светулките, проб...

Санбернар

Санбернар

Санбернарът ... смело и величествено куче, известно по цял свят с героизма си. Едва ли има човек, ко...

Мини хъски

Мини хъски

Мини хъски?! Да, това наистина е порода, една от най - новите в САЩ. Породата е подходяща за всички ...

Тайска котка

Тайска котка

Тайската котка е одомашнена порода котки, която произхожда от Сиам (днешен Тайланд). Тя е родствени...