Гупи

Гупи

Лат.: Poecilia reticulata

  • Царство: Animalia (Животни)
  • Тип: Chordata (Хордови)
  • Клас: Actinopterygii (Лъчеперки)
  • Разред: Cyprinodontiformes (Шаранозъби)
  • Семейство: Poeciliidae (Живородни шаранозъби)
  • Род: Poecilia (Пецилии)

Известни са още като "пауново око" и са едни от най - желаните рибки за отглеждане у дома. Смята се, че гупи могат да се видят навсякъде, с изключение на Антарктика.

Мъжкият достига до 2.5 см, има тънко тяло и голяма опашна перка. Отстрани но тялото има петна в цветовете на дъгата, оттук и наименованието - "пауново око".

Женската е почти два пъти по - голяма и коремът й е силно закръглен. Гупите се гледат много лесно. Хранят се както с жива, така и със суха храна. Лесно се размножават, защото приблизително на 4 седмици се появяват от 30 до 80 малки рибки.

Раждаща гупа ...

Женските гупи изяждат потомството си и затова след като родят трябва веднага да се пренесат в друг аквариум. Това бързо размножаване на вида е природно обосновано.

Естествените условия, при които живеят гупите, не дават гаранция, че всички екземпляри ще оживеят. Застрашени са от пресъхване на водата и от наводнения. Освен това женските изяждат току-що роденото потомство.

Някои от малките рибки, разбира се, оживяват, особено когато дъното е гъсто обрасло. Затова не трябва много да се тревожим, ако малките рибки бъдат изядени. Природата сама регулира тези явления и само при условия, максимално близки до естествените, може да се наблюдава нормалният живот на гупите.

Специално внимание заслужава поведението на рибите в размножителния период. Тогава те са в непрекъснато движение. След женската плуват няколко мъжки, които неуморно се стремят да спечелят вниманието й.

По - продължителното наблюдение през този период позволява да се забележат цели цикли от различни форми на целенасочено поведение.

За гупите е най - подходяща вода с температура 20 - 25°С, въпреки че понасят и по - ниска температура, около 16°С. Те живеят средно 2 - 3 години.

4.3, 3 гласа
прегледи 14985

Препоръчани продукти

Коментари за Гупи

  1. 1.

    Ста ли за скара батко чи нема сомве нема разбръ ли ма

Подобни статии

Ми-ки

Ми-ки

Думата "Мики" може да означава много неща. Вероятно, когато някой каже "Мики" първото, за което се с...

Катерица

Катерица

Лат. Sciurus vulgaris Семейство Катерици Разред Гризачи Случвало ли Ви се е, когато сте в няк...

Таралеж

Таралеж

Лат. Erinaceus europeus Семейство Таралежови Разред Насекомоядни С какво е известен таралежът...

Хипопотам

Хипопотам

Лат. Hippopotamus amphibious Семейство Хипопотами Разред Чифтокопитни Къде живее хипопотамът?...