Бяла (Полярна) мечка

Бяла (Полярна) мечка
 • Лат. Ursus maritimus
 • Семейство Мечки
 • Разред Хищници

Полярната мечка ли е най – големият сухоземен хищник? На този въпрос едни ще отговорят, че това е лъвът, други - тигърът, а трети мечката. Верен е последният отговор и все пак не напълно. Това е не коя да е мечка, а бялата (полярна) мечка.

Разпространение

Полярната мечка се среща основно по арктическото крайбрежие на Северния ледовит океан, Азия Северна Америка и Европа.

Биология и поведение

С големият си полярен кос­тюм Бялата мечка е почти не­забележима на фона на снегове­те и ледовете, но не за да се прикрие от не­приятелите си, такива тя няма, а за да не я съ­гледат жертвите.

Тя е най - едрата от всички живеещи днес мечки - възрастният мъж­кар достига до 720 килограма. Тя е господарят сред северните полярни животни. Огромното й тя­ло, дълго до 3 метра и тежко по­чти до 800 килограма всява ужас сред останалите полярни оби­татели. Изключително гъс­тата й козина я предпазва от из­студяване. Бяло­то й руно е като импрегнирано.

Може ли да плува бялата мечкаЦелият си живот този бял ги­гант прекарва в скитане по безкрай­ните снежни равнини, върху плува­щите ледове или в плуване из ледено студените води. Единствената цел на тези безконечни странствания е търсенето на храна.

На глад тя из­държа до 45 дни, а най -любимата и търсена плячка са кротките тюлени.

"Мечката, както и преди, дремеше легнала до малките си мечета. В края на краищата това ми омръзна и вземайки от земята камъче, го хвърлих към звяра. Резултатът от това не закъсня. Огромната мечка моментално скочи на крака, рязко се обърна и тръгна право към мен. Ме­четата я последваха.

Аз знаех от ду­мите на ескимосите, че белите меч­ки са невероятно любопитни и обе­зателно ще се приближат към не­познат предмет, за да го подушат и да погледнат какво е това. В моите планове, разбира се, не смятах да по­зволя на мечката да ме изследва от главата до краката. Но аз бях напълно очарован от приближаването на звяра, от клатещата се походка на мечката и детската непохватност на малките. И цялата тази картина, залята от ярките слънчеви лъчи, беше за мене като небесен дар."
(X. Зилман, 1972 г.)

Какво яде бялата мечкаБялата мечка е изключително хитра, когато тръгне на лов. Щом забележи лежащ тюлен върху леда, тя става невероятно внимателна и предпазлива. Ляга по корем и пълзешком, метър по метър, се приближава до дремещия тюлен. Когато той повдигне глава да се огледа, мечката ляга неподвижно. Стигне ли незабелязана до жерт­вата си, с огромен скок се хвърля върху нея и няколко удара на страш­ните лапи са достатъчни да я убият.

Белите мечки понякога нападат и ескимосите. Вероятно те оприлича­ват тези дребни хора с тюлените, а това не е случайно. Ескимосите се обличат в тюленови кожи, ядат тюленово месо, мажат се с тюлено­ва мас. И още нещо: белите мечки отбягват присъствието на хората, защото въпреки всички международ­ни закони все оше понякога ги преследват с кораби, самолети или шейни до пълно изтощение и накрая най - безогледно ги избиват.

Размножителен период

Полярна мечкаПриятелската иг­ра между "белите гиганти" през размножителния период преминава в ухажване. Млада­та женска може да стане майка след 4 години.

Новороденото мал­ко, а по - често 2 или 3, се от­глежда в затоп­лената снежна бърлога. Майката го извежда чак когато поотрасне и трябва да се научи на лов.

Природозащитен статус

Защитена ли е бялата мечкаЗа опазването на това великолепно животно още през 1938 г. е бил ограничен неговият лов в СССР, а от 1956 г. и напълно забра­нен.

В САЩ, Канада и Норвегия също вече е забранено уби­ването на белите мечки. Най - многобройни (но не повече съот­ветно от 10 - 20 000 и 7000 броя) са били те в ОНД и Канада до 1993 г., до­като в Норвегия и Гренландия са били много по - малко.

Само през 1970 г. на о-в Шпицберген са били убити незаконно над 700 мечки. Бялата мечка е вписана в международната "Червена книга".

Препоръчани продукти

Коментари за Бяла (Полярна) мечка

 1. 1.

  sladichko e no i golqmoooo!

 2. 2.

  много ми хареса

 3. 3.

  super e

 4. 4.

  mnogo tupooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo e D:

 5. 5.

  Тюлените са бозайници, тоест дишат с бели дробове, но прекарват голяма част от времето си под водата. Тъй като там всичко е покрито с лед, те могат да се подават само през някои малки дупки в леда. А полярните мечки често залягат до някоя такава и подаде ли се тюлена за глътка въздух през завардена дупка, може да е сигурен, че това ще е последният му дъх.

Подобни статии

Лабрадор

Лабрадор

Лабрадорът е един от най - нашумелите и желани домашни любимци. Истинското име на породата е "Лабрад...

Ми-ки

Ми-ки

Думата "Мики" може да означава много неща. Вероятно, когато някой каже "Мики" първото, за което се с...

Катерица

Катерица

Лат. Sciurus vulgaris Семейство Катерици Разред Гризачи Случвало ли Ви се е, когато сте в няк...

Таралеж

Таралеж

Лат. Erinaceus europeus Семейство Таралежови Разред Насекомоядни С какво е известен таралежът...

Рекламирай в INSERT.BG