🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Размножаване и възпроизвеждане на кучето

Чифтосване при кучетатаМъжко и женско куче като семействоКучка с кученцаМъжки френски булдог не може да оплоди женскаРазмножаване и бременност

Домашните кучета достигат полова зрялост  обикновено за 6 до 12 месеца. Половата зрялост може да се забави с 1-2 месеца според различните породи кучета.

Женските индивиди достигат полова зрялост, след първия си естрален цикъл. В пика на цикъла, женските са психически и физически възприемчиви към полово сношение. Тъй като яйцеклетката може да се оплоди до една седмица след овулацията има вероятност една женска да се чифтоса с повече от един мъжки индивид.

Кучето има два цикъла на размножителна активност в една календарна година. Периодът, през който половата система на женското животно се подготвя за оплождане, се характеризира с набъбване (увеличаване обема) на външните полови органи (нарича се разгоненост).

Периодът на разгоненост продължава от 4 до 15 дни. В него се включва и времето, през което женското животно може да е заплодено. Това продължава от 4 до 8 ден. От 3 до 5-ия ден след започване на този период става отделянето на яйцеклетките от яйчника.

При чифтосването на кучетата мъжкият не може да се раздели с женската веднага след спермоотделянето. Тази фаза е известна като "заклещване" и може да продължи 20 - 30 минути и дори до 1 час. Това заклещване се дължи на допълнителната кост при кучето – os penis. През време на заклещването, кучетата не трябва да се безпокоят или да се разделят насилствено.

Средната бременност при кучетата трае между 56-72 дни. Тя обаче може да варира за различните породи. Броят на кученцата варира според породата. Кучката кърми малките от 35 до 50 дни.

Малките породи кучета обикновено раждат от 1 до 4 кученца, а по-големите породи раждат средно от 6 до 12.

Някои породи кучета са придобили черти чрез селективно развъждане, които им пречат на възпроизвеждането.

Мъжкият френски булдог, например, не е в състояние да оплоди женска. За много кучета от тази порода, женската трябва да бъде изкуствено осеменена, за да се възпроизвежда.

Кастрация

Тази хирургична интервенция при кучетата (мъжки и женски) се прилага с цел да се ограничи възможността за създаване на поколение. При мъжките кучета операцията включва отстраняване на тестисите, а при женските - отстраняване на двата яйчника и матката (оварихистеректомия). Тези операции се извършват под обща анестезия.

Целта на кастрацията не включва само намаляване на възможността от нежелани раждания, а в някои случаи се прилага с цел да се предпазят от някои заболявания.

Кастрацията намалява проблемите, причинени от хиперсексуалност, особено при мъжките кучета. Кастрираните женски кучета имат по-малка вероятност да развият някои форми на рак, който засяга млечните жлези, яйчниците и други репродуктивни органи.  Въпреки това, кастрацията, увеличава риска от  уринарна инконтиненция (изпускане и незадържане на урината) при женските кучета и рак на простатата при мъжките, както и остеосарком, хемангиосарком, затлъстяване и други.

Кастрация на кучеПоради проблема с пренаселеността на кучетата в някои страни, много от агенциите по контрол на животните, като Американското дружество за предотвратяване на жестокост към животните (ASPCA) се уведомят за кучета, които подлежат на кастрация.

Според Humane Society на Съединените щати, 3-4 милиона кучета, а също и  котки са изоставени от своите стопани. Много от тях се настаняват в приюти за домашни любимци, защото няма достатъчно желаещи да ги осиновят.

Кастрацията на кучета помага да се контролира тяхната популация и да не се стига до принудително умъртвяване на животни, когато техния брой нарасне значително. Много организации за защита на животните насърчават хората, които искат да се сдобият с домашен любимец да го направят от специализираните приюти, а не да си купуват.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...