Босерон

БосеронСиноними:

  • Berger de Beauce – Френска овчарка
  • Beauceron
  • French Short-Haired Sheperd
  • Bas rouge
  • Schäferhund der Beauce
Босероните, наричани още "Френски овчарки" са били създадени да бъдат кучета пазачи и пастирски кучета. Корените им са в Северна Франция.
Произход
Франция
FCI номер на стандарта
44
Класификация по Международната федерация по кинология (FCI)
Група 1 - Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи
Секция 1 - Овчарски и пастирски кучета
American Kennel Club (AKC)
---
British Kennel Club (KC)
Призната -  "Работни – Working Group"
Класификация по интелигентност
----
Тегло (по FCI)
27 – 37 кг
Ръст (по FCI)
Мъжки - 65 - 70 см
Женски - 63 - 68 см
Космена покривка (по FCI)
Черно - кафява, Арлекин
Живот
10 - 12 години

Външен вид

Външен вид на БосеронБосеронът достига височина от 61 до 70 сантиметра и тегло около от 30 до 40 килограма (може и повече). Космената им покривка е с твърд и груб косъм и вълнист подкосъм, който става по - гъст през зимата, особено ако кучето спи на открито. Стандартният цвят на тези кучета е черно, кафяво и сиво. Срещат се и в цвят мърл, като черното трябва да преобладава пред сивото, а бяло не се допуска.

При черно-кафявите кучета, кафявото се появява в две точки над очите, отстрани на муцуната, които избледняват по бузите и не достигат до долната част на ушите. Петна може да има и по предната част на врата, под опашката, по крайниците и на гърдите.

Характер и поведение

Босерона е известен във Франция като куче пазач и помощник във фермата. Те са атлетични, здрави и дълголетни кучета. Спокойни са, интелигентни, нежни и безстрашни. Обикновено са подозрителни към непознатите хора, което ги превръща в отлични кучета пазачи. От друга страна те обикновено "вземат пример" от своите стопани, когато трябва да поздравят непознати хора и не са нито прекалено резки, нито срамежливи.

Характер на БосеронФренските овчарки се чувстват най - добре, когато се отглеждат в домашна среда, но могат да спят и навън, когато са използвани, като кучета пазачи. Тяхната плътна и гъста козина може да ги предпази дори при екстремни зимни условия.

Тези кучета са готови да учат и да бъдат обучени на много високо ниво. Въпреки това тяхното физическо и умствено развитие е бавно, в сравнение с други подобни породи.

Смята се, че стават психически и физически зрели, след като навършат 3 години, затова не трябва да прибързвате с обучението им. Бъдете търпеливи. В началото може да започнете с кратки упражнения от по 5 - 10 минути. Те ще постигнат много по - добри резултати в сравнение с продължителните и строги тренировки.

История на породата

Тази порода кучета е известна от векове в Западна Европа и се е използвала най - вече като пастирско куче. Това е една от породите използвани за създаването на Добермана. Името на породата е малко подвеждащо, защото тези кучета са разпространени в цяла Северна Франция, а не само в района на Босерон.

Френска овчаркаОтличителна черта на породата е допълнителният пръст на задните крайници. Първият стандарт за породата е написан през 1893 г. от ветеринарния лекар Пол Мегнин. През 1922 г. е създаден и първият киноложки клуб на породата, като са се следвали стандартите написани от Мегнин.

През 2008 г. тези кучета правят своя дебют на киноложка изложба на Уестминстърския киноложки клуб. В миналото Босероните са се използвали да предпазват стадата от набезите на вълци. В Северна Франция обаче отдавна вече няма вълци. Кучета от тази порода се използват и като полицейски и спасителни кучета.

5.0, 1 гласа
прегледи 7035

Коментари за Босерон

  1. 1.

    Много са готини!

Подобни статии

Общ преглед на комарите

Общ преглед на комарите

Кои са основните местообитания на комарите? Защо на Антарктида няма комари? Къде са най - многобройн...

Великденче

Великденче

Може би отдалече ще Ви се стори, че това е Kалинка? Истината е, че това е друго насекомо, което наро...

Френски булдог

Френски булдог

Сплескана муцунка и възхитително сумтене - това е Френският булдог. Това е кучето с най - шумно хърк...

Акита (Акита ину)

Акита (Акита ину)

Болен ли сте? Бременна ли сте? Ако сте в Япония, в знак на съпричастност може би няма да Ви подарят ...