Бордър коли

Бордър коли

"През очите" на един стопанин

Здравейте!

Казвам се Теодор Христов от гр. София. От малък молех майка ми за куче, но така е не получих тогава. Един ден, случайно попаднах на едно клипче как едно невероятно куче (порода Бордър коли) прави какви ли не номера: зарежда хладилника, рисува, завива се и т.н. И така не след дълго се сдобих с моят любимец. Това, което мога да кажа е: Има ли желание - има и начин.

***

Бордър колито е едно наистина умно куче, стига човек да има време да развива потенциала му. За тази порода в България се знае малко и не са много популярни. Незнам защо? - може би цената или заболяванията, към които са предразположени наследствено, а именно епилепсия. Аз преди да си го взема като прочетох за тази епилепсия и се бях отказал, но си казах: „Какво пък може да му няма нищо и да чукна на дърво нищо му няма".

Не обичат изобщо да остават за много дълго сами. Една интересна случка: докато кучето беше на 3-4 месеца, извеждайки го зад блока го пуснах без повод. Имаше група деца, които бяха пръснати във всички посоки и моето куче започна да тича в кръг около тях за да ги събере на едно място. Е, ако това не е умно куче (то си му е вградено, но все пак ...).

Тези кучета са много подвижни и трябва да им се осигури много, наистина много движение. Сами преценете колко движение щом едно работно такова куче навърта по 100 км на ден.

Породата е чудесна за аджилити. За тези, които не знаят какво е това – аджилити е трасе с най - различни препядствия. Много е важно да изразходват енергията си, защото в противен случай може да проявят агресия. Много тичане - това е решението.

Аз лично лятото излизам към 15-15:30 и се прибирам към 19-20 часа. В този интервал му хвърлям топка, пръчка и задължително си нося едно шише с вода. Ако се захване човек с обучението на кучето може да поснигне много невероятни неща.

Например аз за период от 1-2 месеца успях да го науча на: седни, легни, лява и дясна лапа, дай пет, помахай, претърколи се, пълзи, да се прави на умрял и да върви на задни лапи. Искам да ви попитам: кое куче ще научи същите неща за същия период от време?!

Тези кучета са толкова умни, че им трябват 5-10 повторения на дадения "номер" за да го научат. След това е достатъчно веднъж на ден да се повтаря. За подвижността ви давам пример: висок съм 180 см, вдигам една пръчка горе долу на нивото на главата ми и кучето с минимална засилка скача и захапва пръчката. До тук спирам с интересните факти, защото си е индивидуално за различните кучета. Например майката и бащата на моето куче не могат да скочат толкова високо.

По отношение на козината - трябва много, наистина много, ресане не само за да е хубава и лъскава, но и за да не пада толкова много по килима, защото в моята стая килима е със зеброва шарка. В периода, в който сменяше козината може да се каже, че килима ставаше изцяло черен, ако не се чисти всеки ден.

И сега ви представям най - отговорната част - Обучението. Ето как обучих своето куче ...

***

Екипът на BauBau.bg изразява специални благодарности към нашият почитател Теодор Христов от гр. София, който сподели с нас любовта и опита си с породата Бордър Коли. Благодарности и към нашият главен герой - Арчи.

4.0, 3 гласа
прегледи 6241

Препоръчани продукти

Коментари за "През очите" на един стопанин

 1. 16.

  До 14. Неда Иванова - козината при Бордър коли не е от най-късите. На определени места дори ако не се подстригва се получава нещо като перелина. Няма късокосмест и дългокосмест вариант. Космената покривка е средна на дължина.

 2. 17.

  Добре, благодаря ви!

 3. 18.

  Може ли да попитам какъв е този звук? Нали след като тя му показва играчката се чува звук и после му дава лакомство? :https://youtu.be/l1hZRhB9BCY

 4. 19.

  Мисля, че е кликер, но как се използва? Някакви съвети?

 5. 20.

  До 18,19. Неда Иванова - за обучение с кликер може да научите тук: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-кликер.html

 6. 21.

  Здравейте! Аз писах в темата за Немска овчарка. Реших, че ми подхожда Бордър коли, но дали женското е добър пазач или да се насоча към някоя по - добра за пазач порода?

 7. 22.

  Здравейте! Опитах всичко! Но оше не мога да ги обедя! Мисля, че е защото преди като сме гледали животни не сме се справяли добре (тоест родителите ми ги гледаха). Веднъж осиновихме три улични котенца. Гледахме ги на терасата, а те се хвърляха върху прането и ни драскаха с ноктите си и не можеше да се стъпи на терасата (и така 2 седмици, после ги занесохме на село)! После два заека за две седм., после пак за две седм., те пък много листа и клони ядяха и си гризяха кашоните. Никога не сме имали куче, вече съм на 12 и мисля, че съм достатъчно отговорна и голяма, и че съм изчела всичко за кучетата! Абсолютно всички от класа ми имат по 2-3 кучета и по 3-4 котки!!! НЕ Е ЧЕСТНООО!!! :((((( ПОМОГНЕТЕ МИИ!!!! :((((((((((( Как да ги накарам!!! Винаги плача като видя някое дете или човек да си разхожда кучето!!! Лошото е, че и да ги пипам не дават! Също и ме ухапа улично куче! Помощ! Нуждая се от ПОМОЩ!!!! :((((

 8. 23.

  До 21. Николай Христов - и двата пола са отлични пазачи. Ако не желаете поколение е по-добре да вземете мъжки.

 9. 24.

  До 22. Лили - седнете спокойно с тях и поговорете както пишете на нас! Желаем Ви успех!

 10. 25.

  Благодаря! Сигурен съм, че сте прави! :)

 11. 26.

  Ами...добре. :) Няма да ви притеснявам излишно! Аз гледам обяви за къщи и като си вземем ще имам куче, мисля, но не съм сигурна! :)

 12. 27.

  Какви лакомства (или по - точно каква марка или как изглеждат) трябва да се дават когато го уча на трикове?

 13. 28.

  До 27. Lassie dog - в зоомагазините има различни марки и размери. По Ваша преценка е какви да вземете. Съветваме Ви да вземате от най-малките като размер. Вида изберете според предпочитанията на кучето.

 14. 29.

  Добре, благодатя! :)

 15. 30.

  Красиво,умно и дружелюбно куче!

 16. 31.

  Стават ли за пазачи колитата?

 17. 32.

  До 31. - стават за пазачи, да, но не е препоръчително да ги държите вързани!

 18. 33.

  Подарявам Бордър коли. Около 6 месечно , женско.Оставиха го пред дома ми. Аз имам две други и не мога да приютя и това красиво и умно кутре.Дано някой го поиска.....

 19. 34.

  Нина Златева София

 20. 35.

  Искам да попитам имате ли такова куче

Подобни статии

Майорска овчарка

Майорска овчарка

Синоними: Perro de pastor Mallorquin – Пастирско куче от Майорка Chien de berger de Majorque...

Пикардска овчарка

Пикардска овчарка

Синоними: Berger de Picardie - Пикардийска овчарка (Френско овчарче) Picardy Sheepdog Picardi...