🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Бордър коли

Бордър коли

"През очите" на един стопанин

Здравейте!

Казвам се Бордър коли) прави какви ли не номера: зарежда хладилника, рисува, завива се и т.н. И така не след дълго се сдобих с моят любимец. Това, което мога да кажа е: Има ли желание - има и начин.

***

Бордър колито е едно наистина умно куче, стига човек да има време да развива потенциала му. За тази порода в България се знае малко и не са много популярни. Незнам защо? - може би цената или заболяванията, към които са предразположени наследствено, а именно епилепсия. Аз преди да си го взема като прочетох за тази епилепсия и се бях отказал, но си казах: „Какво пък може да му няма нищо и да чукна на дърво нищо му няма".

Не обичат изобщо да остават за много дълго сами. Една интересна случка: докато кучето беше на 3-4 месеца, извеждайки го зад блока го пуснах без повод. Имаше група деца, които бяха пръснати във всички посоки и моето куче започна да тича в кръг около тях за да ги събере на едно място. Е, ако това не е умно куче (то си му е вградено, но все пак ...).

Тези кучета са много подвижни и трябва да им се осигури много, наистина много движение. Сами преценете колко движение щом едно работно такова куче навърта по 100 км на ден.

Породата е чудесна за аджилити. За тези, които не знаят какво е това – аджилити е трасе с най - различни препядствия. Много е важно да изразходват енергията си, защото в противен случай може да проявят агресия. Много тичане - това е решението.

Аз лично лятото излизам към 15-15:30 и се прибирам към 19-20 часа. В този интервал му хвърлям топка, пръчка и задължително си нося едно шише с вода. Ако се захване човек с обучението на кучето може да поснигне много невероятни неща.

Например аз за период от 1-2 месеца успях да го науча на: седни, легни, лява и дясна лапа, дай пет, помахай, претърколи се, пълзи, да се прави на умрял и да върви на задни лапи. Искам да ви попитам: кое куче ще научи същите неща за същия период от време?!

Тези кучета са толкова умни, че им трябват 5-10 повторения на дадения "номер" за да го научат. След това е достатъчно веднъж на ден да се повтаря. За подвижността ви давам пример: висок съм 180 см, вдигам една пръчка горе долу на нивото на главата ми и кучето с минимална засилка скача и захапва пръчката. До тук спирам с интересните факти, защото си е индивидуално за различните кучета. Например майката и бащата на моето куче не могат да скочат толкова високо.

По отношение на козината - трябва много, наистина много, ресане не само за да е хубава и лъскава, но и за да не пада толкова много по килима, защото в моята стая килима е със зеброва шарка. В периода, в който сменяше козината може да се каже, че килима ставаше изцяло черен, ако не се чисти всеки ден.

И сега ви представям най - отговорната част - Обучението. Ето как обучих своето куче ...

***

Екипът на BauBau.bg изразява специални благодарности към нашият почитател Теодор Христов от гр. София, който сподели с нас любовта и опита си с породата Бордър Коли. Благодарности и към нашият главен герой - Арчи.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

37. Дияна

Имам шест въпроса: 1. Как да накарам родителите ми да ми вземат бордър коли като вече имаме две кучета котка и папагал? 1.1 На тях вече им е писнало от животни.???? 2. Когато си взема бордър коли трябва ли да гледам за нещо определено (и за какво) за да съм сигурна че животното е здраво и няма ген. заложени проблеми? 3. Как да науча бордър колито да не се закача с другите ми животни? 4. На каква възраст трябва да взема кученцето на един или два месеца? 5. Когато взема кученцето знам че ще е стресирано от новата обстановка така че колко време да изчакам да свикне преди да започна с обучението? 6. Вкъщи имам мъжко и женско куче като взема новото кученце ако е мъжко дали мъжкото ми куче ще прояви агресия същия въпрос и за женското? 6.1 Женското е пинчер мъжкото е дратхар. Предварително ви благодаря!

36.
Имат ли някакви отличителни белези докато са малки
35.
Искам да попитам имате ли такова куче
34.
Нина Златева София
33.
Подарявам Бордър коли. Около 6 месечно , женско.Оставиха го пред дома ми. Аз имам две други и не мога да приютя и това красиво и умно кутре.Дано някой го поиска.....
32. д-р БауБау
До 31. - стават за пазачи, да, но не е препоръчително да ги държите вързани!
31.
Стават ли за пазачи колитата?
30. Никол 17
Красиво,умно и дружелюбно куче!
29. Lassie dog
Добре, благодатя! :)
28. д-р БауБау
До 27. Lassie dog - в зоомагазините има различни марки и размери. По Ваша преценка е какви да вземете. Съветваме Ви да вземате от най-малките като размер. Вида изберете според предпочитанията на кучето.
27. Lassie dog
Какви лакомства (или по - точно каква марка или как изглеждат) трябва да се дават когато го уча на трикове?
26. Лили
Ами...добре. :) Няма да ви притеснявам излишно! Аз гледам обяви за къщи и като си вземем ще имам куче, мисля, но не съм сигурна! :)
25. Николай Христов
Благодаря! Сигурен съм, че сте прави! :)
24. д-р БауБау
До 22. Лили - седнете спокойно с тях и поговорете както пишете на нас! Желаем Ви успех!
23. д-р БауБау
До 21. Николай Христов - и двата пола са отлични пазачи. Ако не желаете поколение е по-добре да вземете мъжки.
22. Лили
Здравейте! Опитах всичко! Но оше не мога да ги обедя! Мисля, че е защото преди като сме гледали животни не сме се справяли добре (тоест родителите ми ги гледаха). Веднъж осиновихме три улични котенца. Гледахме ги на терасата, а те се хвърляха върху прането и ни драскаха с ноктите си и не можеше да се стъпи на терасата (и така 2 седмици, после ги занесохме на село)! После два заека за две седм., после пак за две седм., те пък много листа и клони ядяха и си гризяха кашоните. Никога не сме имали куче, вече съм на 12 и мисля, че съм достатъчно отговорна и голяма, и че съм изчела всичко за кучетата! Абсолютно всички от класа ми имат по 2-3 кучета и по 3-4 котки!!! НЕ Е ЧЕСТНООО!!! :((((( ПОМОГНЕТЕ МИИ!!!! :((((((((((( Как да ги накарам!!! Винаги плача като видя някое дете или човек да си разхожда кучето!!! Лошото е, че и да ги пипам не дават! Също и ме ухапа улично куче! Помощ! Нуждая се от ПОМОЩ!!!! :((((
21. Николай Христов
Здравейте! Аз писах в темата за Немска овчарка. Реших, че ми подхожда Бордър коли, но дали женското е добър пазач или да се насоча към някоя по - добра за пазач порода?
20. д-р БауБау
До 18,19. Неда Иванова - за обучение с кликер може да научите тук: http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80.html
19. Неда Иванова
Мисля, че е кликер, но как се използва? Някакви съвети?
18. Неда Иванова
Може ли да попитам какъв е този звук? Нали след като тя му показва играчката се чува звук и после му дава лакомство? :https://youtu.be/l1hZRhB9BCY
Виж още отзиви
Коментирай
loading...