Афенпинчер

Афенпинчер

Исторически данни, митове и легенди за Афенпинчер

История на АфенпинчераАфенпинчер в миналотоАфенпинчерът е дребна и стара порода, която е създадена в Германия и е познат на хората още от 17 век. В началото са го приемали като фермерско куче и едва по – късно то се превръща в типичното градско куче, отглеждащо се в апартамент. Името на породата произлиза от немски - "Affe" - маймуна (маймуноподобен), поради което някои го наричат "Маймунски пинчер".

В началото се е смятало, че Афенпинчерът и Цвергпинчера са 2 разновидности на една порода с различие само в структурата на козината. Това е продължило до Берлинската киноложка изложба през 1896 г. От тогава породата е обособена като самостоятелна.

Картини с афенпинчерДревният й произход се потвърждава от картините на нидерландският художник Ян Ван Ейк (1390 – 1441г.) и на германския живописец Албрехт Дюрер (1471 – 1528г.), в които се откриват идеални нейни образци.

Като предци на породата се приемат дребните твърдокосмести териери от 17 век. Кучетата от породата Афенпинчер са били известни още от около 1600 г., но те са били малко по - големи от съвременните си роднини, около 12-13 инча (30-32 см).

Според едни специалисти породата произхожда от Брюкселският грифон, а според други е обратното. Има и трето мнение, че породата има общ произход с Цвергпинчера.

В края на миналия век и началото на 20 век интересът към породата намалява поради оприличаването й с Цвергпинчера или с Цвергшнауцера.

Благодарение на упоритостта на германски кинолози, които в продължение на 30 години са успели да я стабилизират и да премахнат всички нежелани качества, бил постигнат чисто черен цвят на окраската.

прегледи 1576

Коментари за Исторически данни, митове и легенди за Афенпинчер

  1. 1.

    yo tengo y soy ecuador

  2. 2.

    Този сайт е много добър

Подобни статии

Морфология на комарите

Морфология на комарите

Благодарение на дълги години усилена работа, днес комарите са проучени детайлно по отношение на тяхн...

Шар пей

Шар пей

Шарпеят е една от най - необичайните на вид породи кучета и трудно остава незабелязан. Това древно ...

Светулка

Светулка

Всеки един от нас, съзнателно или не, е виждал тези малки и необикновени същества - светулките, проб...

Санбернар

Санбернар

Санбернарът ... смело и величествено куче, известно по цял свят с героизма си. Едва ли има човек, ко...