🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Морско свинче

Анатомия на морското свинче

Морското свинче е малък гризач с компактно тяло. Има малки уши и очи, малка муцунка със сензорни мустачки от двете страни и липса на опашка. Подобно на повечето гризачи те имат два издължени зъба отпред, предназначени за гризане. Тези зъби растат по време на целият им живот.

Поради това, че тези зъби растат непрекъснато е много важно морските свинчета да имат какво да гризат, за да балансират размера на тези зъби. Доста често се налага честото им подрязване (от ветеринар).

Морските свинчета имат къси крайници и малки ходила с нокти по тях. Техните предни крайници са с по 4 пръста, а задните - с по 3. Ноктите на тези гризачи трябва редовно да се изрязват, тъй като и те както зъбите растат постоянно.

Препоръчва се изрязването да става от ветеринарен лекар, за да се избегнат наранявания. Ако все пак решите сами да го правите трябва да сте много внимателни. Ако засегнете месестата част на морското свинче това ще предизвика у него много болка и дискомфорт.

***

Скелета на морските свинчета има някои специфични модификации, които са пригодени да отговарят на неговата жизнена среда в дивата природа.

Скелет на свинчеСкелетът на морските свинчета може да бъде разгледан, като три отделни части:

1. Аксиален скелет – включва черепа, прешлените, ребрата, гръдния кош и подезичния апарат
2. Апендикуларен скелет
– включва гръдния и тазовия пръстен и гръдните и тазови крайници
3. Хетеротопен скелет
– включва сезамовидните кости.

Гръбначният стълб съдържа между 32 и 36 прешлена. Те могат да бъдат разделени на:
  • Особености на морско свинче7 шийни прешлена
  • 13-14 гръдни прешлена
  • 6 лумбални прешлена
  • 2-3 сакрални прешлена
  • 4-6 опашни прешлена
Черепът на морските свинчета е изграден от плоски кости и отчасти - от хрущяли и фиброзна мембрана. Всички кости са свързани помежду си в общо 6 стави.

Черепът на морските свинчета има 4 основни функции. Те включват защита на мозъка и органите на специфичните сетива. Черепа има отвори за въздух и храна и челюсти със зъби за дъвчене.

Стомахът им е изцяло жлезист и не е разделен на камери както при другите гризачи. Те имат голямо сляпо черво, което заема около 65% от обема на стомашно-чревния тракт.

Мъжките и женските морски свинчета имат по две ингвинални млечни жлези. Тимуса се намира подкожно от двете страни на трахеята и лесно се отделя хирургично.

Всичките зъби на морските свинчета са отворени и вкоренени. Имат "V"-образна форма с насочен напред връх. Те имат 20 постоянни зъба без корени в устната си кухина. Тези зъби растат непрекъснато през целият им живот. Зъбите на морските свинчета се състоят от кътници, резци и предкътници. Тези гризачи нямат никакви кучешки зъби. Те рядко или изобщо не хапят.

Физиологични особености

  • Средна продължителност на живота: 4 - 5 години (и повече)
  • Дихателна честота: 42-105 вдишвания в минута
  • Сърдечна честота: 240-250 удара в минута
  • Телесна температура: 37.8 - 39.5 °С
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...