Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

История и митология на котката

Египетска склуптура на котка в ЛувъраБронзова маска на котка в Древен ЕгипетБогинята Фрея и нейните коткиЕгипетска склуптура в Лувъра - най-големият Национален музей на Франция (Снимка 1)

Бронзова маска на котка, Древен Египет (Снимка 2)

Традиционно, историците са склонни да мислят, че Древен Египет е било мястото на опитомяване на котката. Мотиви за това са намерените ясни изображения на котки в египетски картини, датиращи отпреди 3 600 години. Освен това наскоро открити гробници в Shillourokambos, Кипър, съдържат скелети на хора и котки, датиращи от 7500 г. пр.н.е. Тъй като котките не са представители на местната фауна, се предполага че са били частично опитомени преди този период. Скелетите, открити в тези гробници са по-близки до прародителите на дивите котки, отколкото до днешната домашна котка.

В Древен Египет котките са приемани като свещени животни и са били почитани, защото са ги смятали за въплъщения на богинята Бастет. С Баст (наречена по-късно Бастет - богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология) често е изобразявана на котешките фигури. Вярвало се е, че лекува болните и помага на реколтата да узрее. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога е изобразявана просто като котка.

Наказанието за убийство на котка било смърт, а често при смърт на котка тялото било мумифицирано по същия начин както при хората.

Фрея е Богиня на любовта, красотата и плодородието в Скандинавската митология и често е изобразявана с колесница, теглена от котки.

Древни религии вярвали, че котките са възвишени души, спътници и водачи на хората, а също и че всички те са всезнаещи, но поради липсата си на говор не могат да повлияят на решенията, взети от хора. В Япония, Maneki Neko е котка, която е символ на добър късмет.

Въпреки че няма свещени видове в Исляма, някои автори са заявили, че Muhammad е имал любима котка - Muezza. Има сведения, че обичал котките толкова много, че "би дал дрехата си само за да може котката да легне на нея и да бъде на топло".

В много култури котките се приемат като врагове. Вярвало се например, че ако черна котка ти пресече пътя ще имаш лош късмет и др. Котките и до днешни дни се свързват с вещерството. Черните котки в частност са свързани с празниците около Хелуин. Това води до изтребване на голяма част от котките в Европа през Средновековието. Понякога по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради.

Котките в миналотоБогинята Фрея и нейните котки (Снимка 3)

Някои историци предполагат, че широко разпространените враждебни суеверия към котките довели до бум на чумните заболявания ("Черната смърт", с което зловещо название била позната бубонната Чума). Поради скоростта, с която се разпространявала Черната смърт се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези вярвания накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола.

Вследствие на този акт много котки в Европа били убити. Големият срив в котешката популация довел до огромен скок в разпространението на плъховете, а в резултат на това се увеличил и броят на насекомите, разнасящи Чумата. Като следствие от всичко това се увеличил броя на заразените от Чума хора.

Според митове в различните култури, котките имат по няколко живота и живеят в няколко паралелни свята. Могат да влияят на здравето на хората, като им помагат да се борят с болестите.

Смята се също, че котката е свързана с къщата, в която живее, и тези домове са до известна степен защитени от беди и нещастия. В много страни се смята, че имат 9 живота, но в някои Испаноезични региони се казва, че те са само 7. Според турски и арабски традиции животите са - 6. Тези твърдения и митове се пораждат от естествената гъвкавост и бързина на котките, способността им да избягат и оцелеят в животозастрашаващи ситуации.

С времето учени са успели да установят, че при падане котките винаги се изправят в точно определен ред. Първо се завърта главата, въз основа на сигнали от очите и вътрешното ухо. После се извива гръбнакът със задните части. В същото време котката извива гръб, за да намали силата на удара.

Въпреки гъвкавостта си, котката е изправена пред особени опасности в модерните градове. Макар, че е на десетки метри над земята, домашната котка е привлечена от движещата се плячка както всички останали котки. Дори котката да няма 9 живота, необичайната й способност да се носи във въздуха определено има връзка с този мит.

Котка ловува мишкаВ Азия котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак. Тя обаче не присъства в зодиака на Китай. Според една от множеството легенди, плъхът, който канел животните в Нефритения императорски дворец, за да бъдат избрани за задиака, забравил да покани котката, и затова тя го обявила за свой смъртен враг.

Началото на съжителството между човека и котките не е установено с точност. Най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове.

5.0, 2 гласа
прегледи 32602

Препоръчани продукти

Коментари за История и митология на котката

 1. 193.

  Аз имам котарак на 10 месеца и стои хем вътре хем вънка но майка ми каза че вкарва много бълхи и да избера дали да стои вън или вътре аз искам да е вътре и го искъпах но на втория ден реши че няма да седи вътре и като почна да мяука та въпроса ми е как да го накарам да стои вътре

 2. 194.

  До 193. - ако живеете в къща, трудно бихте го накарали да стои само в нея, при положение, че досега е излизал често. Не Ви съветваме да го правите!

 3. 195.

  Здравейте, имам мъжка сиамска котка, която е на 16г. и 6 месеца... Кастриран е на 1 година. През целият му живот е хранен само с гранули, според възраста и нуждите му....переодично ""ринари" и т. н....Към друга храна и към меки храни никога не е проявявал интерес...До сега не е боледувал...Но от около един месец видимо започна да слабее, спря да ходи по голяма нужда, пие само вода и уринира...Отказва за яде всякакви храни, дори и най-скъпите за капризни котки и т. н...Заведох го при ветеринар и според кръвните изследвания има лека анемия и бъбречна недостатъчност?!?!?!....Изписа ни прахчета, хапчета, но промяна няма...Сега го поддържам само с Уискас пауч със сос, които ги пасирам, защото изблизва соса , а късчетата остават...Зъбите му са все още добре, но се страхувам да не е наближил момента да се разделям с него?!

 4. 196.

  До 195. Валя Колева - нормални са симптомите, които показва предвид напредналата възраст. Анемията и проблемите с бъбреците са често срещани проблеми за възрастните котки. Това, което може сега да се направи е да се поддържа състоянието колкото е възможно. Следвайте инструкциите на своя ветеринар.

 5. 197.

  kotkatami ne qde nito pie postoqno spi otslabna prednitei kra4eta sa kato shvanati kakvo lekarstvo da i vzema za da se opravi

 6. 198.

  До 197. - добре е да се прегледа от ветеринар и да се пусне копропроба за изследване. Понякога наличието на вътрешни паразити води до отслабване! Ако копропробата е чиста е добре да се направят и други изследвания (кръвни и др.) за да се установи причината за липса на апетит.

 7. 199.

  Здравейте, прибрах си едно коте от улицата. Сложих му ампула за бълхи и една паста за паразити. Но след няколко дена получи и цистит. Давам му synulox 2 пъти на ден по половин таблетка, котето е 1.5 кг. , но вече 5ти ден продължава да пишка много често и по няколко капки. Хапчетата са за 10 дена, ама се чудя дали ще свършат работа, въпреки че сякаш има някакво малко подобрение. В урината не личи да има кръв и не дава признаци да го боли.

 8. 200.

  До 199. Катето - необходимо е след приключване на таблетките да се пусне урина за изследване за да се види дали инфекцията е отшумяла.

 9. 201.

  5 дневни котета с бълхи , помощ

 10. 202.

  До 201. дани - пудра е единствената алтернатива за борба с бълхи за новородени котенца.

 11. 203.

  Здравейте, имам три котки - майка с двете й деца (мъжко и женско) всички на 7 и 6 години. Всички са кастрирани, но женската уринира на всевъзможни места в стаите, дори по плазмата. Всички имат отделни тоалетни, но тя не използва своята по малка нужда по предназначение. Къщата ми ухае на обществена тоалетна и съм в пълен ужас от този факт. Където уринира пера и после ароматизирам с цитрусови аромати, знам, че ги отблъскват, но това гадче продължава да се инати и да прави мизерии. Толкова да я обичам, а тя така да ме наказва. За плазмата платих ремонт, но второто изпикаване по нея беше фатално. Дайте ми съвет, какво да правя. Какъв й е проблема? Да я пращам на психолог или аз да сменя успокоителните с твърд алкохол?
  Благодаря предварително за отделеното време, дано ми помогнете с полезен съвет.

 12. 204.

  До 203. Десислава - не е учудващо поведението при положение, че котките са няколко. Твърде вероятно е проблема да е поведенчески и да го прави с цел маркиране на своята територия, особено ако са само капки. За съжаление в случая нищо не може да се направи, докато всички са под един покрив. Препаратите едва ли ще помогнат щом маркира абсолютно навсякъде, а не на определени места (1-2 примерно).

 13. 205.

  ного ми хресва котецта давъм
  5 зъви бодъ слатко :-D:-)

 14. 206.

  Коте, което намерихме изоставено и прибрахме, се разболя. Оказа се, че има глисти. Заведох го не ветиринар, направи му три инжекции, но не знам точно какъв антибиотик и му даде половин хапче против глисти. Котето ми започна да губи равновесие и да не може да стъпва на задни лапички!!!!

 15. 207.

  До 206. - при наличие на прекалено голям брой паразити е нормално да има замайване и отпадналост на организма в резултат от интоксикацията. Надяваме се, че ветеринарят Ви е съставил лечебна схема за обезпаразитяване, която да следвате.

 16. 208.

  Ima edna kotka koiato se kachva na dvigatelia na kolata mi pod kapaka i tam pikae poniakoga i tam spi,kato karam vsichkata von mirizma vliza v kupeto. Mirishe otvratitelno,postoianno mia kolata i tova e weche 1godina.KAJETE MI KAK DA IA IZGONA..

 17. 209.

  Здравейте! Имам две женски котета почти на 8 месеца. Въпросът ми е мога ли да им дам хапчета против разгонване, преди да са се разгонили за първи път, докато реша да ги кастрирам.

 18. 210.

  Двата ми котарака след инцидент/ от падане от прозореца при сбиване/сега не се понасят,то е бой кълбета ръмжене мяукане съскане настръхване и атака,разделям ги в отделни стаи поуспокояват се и после пак като се видят ,а са научени да ходят из целия апартамент.Как ще се оправят нещата не знам,но засега е страшно.Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарна!

 19. 211.

  Имам 17 мачки. Ядат всичко, ходят навсякъде. Болест не ги лови. Само ги обезпаразитявам външно и вътрешно. Много ме кефи като " Маццц" и всичките се стрелнат за поредната порция папане. Колкото по-малко ги глезоткам, толкова повече са здрави. Умират от старост и изхабяване. Сега очаквам още 12 малки пухкавелци. Ха да ми е честито!

 20. 212.

  Здравейте! Имам 8-годишна британска късокосместа, която роди преди 2 седмици само 1 коте. Сега е отново разгонена. Нормално ли е?

Подобни статии

Немска овчарка

Немска овчарка

Немска овчарка ?! Има ли човек, който да не е чувал за тази порода? Може би ще си кажете – "Едва ли?...

Ротвайлер

Ротвайлер

Бихте ли погалили това куче, ако го видите на улицата?! Вероятно едни ще кажат "Разбира се, защо не"...

Чихуахуа (Чиуауа)

Чихуахуа (Чиуауа)

Чихуахуа - толкова малко, а с какъв характер! Това е най - малкото куче, което би нападнало най - го...